Ny plan för rättigheter i departementen

ARBETSMILJÖ2017-01-09

Regeringskansliet har i samverkan med facken fastställt en plan för lika rättigheter och möjligheter. Planen beskriver det övergripande arbetet med jämställdhets-, mångfalds- och tillgänglighetsfrågor.

Arbetsförhållandena inom Regeringskansliet, såväl de organisatoriska och sociala som de fysiska, ska lämpa sig för alla medarbetare enligt en plan för lika rättigheter och möjligheter som utarbetats tillsammans med facken. Med medarbetare likställs konsulter, praktikanter och inlånade arbetstagare. Regeringskansliets interna styrdokument får inte innehålla bestämmelser som kan missgynna eller riskera att diskriminera medarbetare och arbetsförhållandena ska kontinuerligt följas upp genom till exempel medarbetarundersökning, hälsolägesanalys, enhetsmöten och medarbetarsamtal.

Planen behandlar arbetsplatsernas tillgänglighet för medarbetare med funktionsvariationer, men också hur Regeringskansliet ska arbeta med tillgänglighet för allmänheten, genom sin externa kommunikation och utformningen av sina lokaler. Även lönesättningen behandlas:

”Regeringskansliets löner ska vara individuellt bestämda och differentierade utifrån sakliga grunder. Arbetsgivaren har ett ansvar för att det inte i något avseende uppstår osakligheter vid lönesättning eller vid tillämpning av anställningsvillkor i övrigt.”

Enligt planen ska en jämn könsfördelning och en god åldersspridning eftersträvas i skilda typer av arbeten, inom olika kategorier av arbetstagare och på ledande positioner vid all rekrytering i Regeringskansliet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA