Nya center mot arbetslivskriminalitet har öppnat

ARBETSLIV2022-08-11
Under sommaren har två center mot arbetslivskriminalitet öppnat i Umeå och Göteborg. Syftet är berörda myndigheter ska jobba effektivare tillsammans, för att komma åt oseriösa arbetsgivare från flera håll.

Planen är att sju center mot arbetslivskriminalitet ska inrättas till slutet av 2023. Där ska representanter från nio myndigheter med uppdrag att arbeta mot arbetslivskriminalitet samverka. Arbetsmiljöverket är den samordnande myndigheten. Centren samlokaliseras med befintliga regionala underrättelsecenter inom uppdraget mot organiserad brottslighet.

”Med olika expertis på ett och samma ställe får vi en stark regional kännedom om läget på arbetsplatserna och kan dela arbetssätt och erfarenhet”, betonar Per Wadhed, Polismyndighetens samordnare i det myndighetsgemensamma uppdraget, i ett pressmeddelande.

Vid de regionala centren mot arbetslivskriminalitet ska myndighetsgemensamma kontroller planeras och analyseras. Kontrollerna kommer att genomföras oanmälda vid utvalda arbetsplatser. Syftet är att upptäcka brister hos arbetsgivare, som exempelvis svart arbetskraft, anställda som saknar rätt att arbeta i Sverige, farlig arbetsmiljö eller arbetskraft vars villkor utgör människohandel eller människoexploatering.

I pressmeddelandet framhåller Arne Alfredsson vid Arbetsmiljöverket att myndigheten nu anställer fler inspektörer som jobbar mot arbetslivskriminalitet och att de gemensamma lokalerna kan stärka myndigheternas samarbete för att bekämpa fusk och brott i arbetslivet. ”Vi kan aldrig acceptera att människor utnyttjas på jobbet”, understryker han.

De nio myndigheter som samarbetar i arbetet mot arbetslivskriminalitet är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.