Myndighetsinsats avslöjade rattfylleri och svartjobb

ARBETSLIVSKRIMINALITET2022-09-20

I en myndighetsgemensam kontrollinsats mot arbetslivskriminalitet i Idreområdet påträffades åtta personer som arbetade utan giltigt arbetstillstånd, tre rattfyllerister och en person som misstänks för grov vårdslöshet i trafik samt våld mot tjänsteman.

I den gemensamma insatsen under förra veckan deltog personal från gränspolisen, lokalpolisområde Mora, polisens hundenhet, Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Kronofogden. Myndigheterna genomförde arbetsplatsinspektioner samt kontroller av trafik och fordon i området.

Syftet med arbetsplatsinspektionerna är enligt ett pressmeddelande att främja en sund konkurrens på arbetsmarknaden och förhindra farliga arbetsplatser samt utnyttjandet av människor i arbete. Ett tiotal arbetsplatsinspektioner på byggarbetsplatser ledde till att myndigheterna hittade sammanlagt åtta personer som arbetat utan giltigt tillstånd. Fyra av dem frihetsberövades av gränspolisen.

Dessutom genomfördes mot bakgrund av den pågående älgjakten i området kontroller av fordon och 400 alkoholutandningsprov. Kontrollerna ledde till att polisen omhändertog fyra körkort och upprättade tre anmälningar om rattfylleri, varav två rubriceras som grova. En av de personer som misstänks för grovt rattfylleri är också misstänkt för våldsamt motstånd.

Polisen upprättade också en anmälan om grov vårdslöshet i trafik. Den misstänkte stannade inte på polismans tecken, och i samband med utmätning av en kronoinspektör blev hen också misstänkt för våld mot tjänsteman.

Regeringsuppdrag mot arbetslivskriminalitet

Nio myndigheter samarbetar för att bekämpa arbetslivskriminaliteten: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten. Det handlar om att stoppa företag som medvetet fuskar, bryter mot regler och ägnar sig åt brottslighet i arbetslivet. Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 7 000 gemensamma kontroller. Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet.

Källa: Arbetsmiljöverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA