Myndighetsinsats avslöjade rattfylleri och svartjobb

ARBETSLIVSKRIMINALITET2022-09-20
I en myndighetsgemensam kontrollinsats mot arbetslivskriminalitet i Idreområdet påträffades åtta personer som arbetade utan giltigt arbetstillstånd, tre rattfyllerister och en person som misstänks för grov vårdslöshet i trafik samt våld mot tjänsteman.

I den gemensamma insatsen under förra veckan deltog personal från gränspolisen, lokalpolisområde Mora, polisens hundenhet, Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Kronofogden. Myndigheterna genomförde arbetsplatsinspektioner samt kontroller av trafik och fordon i området.

Syftet med arbetsplatsinspektionerna är enligt ett pressmeddelande att främja en sund konkurrens på arbetsmarknaden och förhindra farliga arbetsplatser samt utnyttjandet av människor i arbete. Ett tiotal arbetsplatsinspektioner på byggarbetsplatser ledde till att myndigheterna hittade sammanlagt åtta personer som arbetat utan giltigt tillstånd. Fyra av dem frihetsberövades av gränspolisen. 

Dessutom genomfördes mot bakgrund av den pågående älgjakten i området kontroller av fordon och 400 alkoholutandningsprov. Kontrollerna ledde till att polisen omhändertog fyra körkort och upprättade tre anmälningar om rattfylleri, varav två rubriceras som grova. En av de personer som misstänks för grovt rattfylleri är också misstänkt för våldsamt motstånd.

Polisen upprättade också en anmälan om grov vårdslöshet i trafik. Den misstänkte stannade inte på polismans tecken, och i samband med utmätning av en kronoinspektör blev hen också misstänkt för våld mot tjänsteman.

Regeringsuppdrag mot arbetslivskriminalitet

Nio myndigheter samarbetar för att bekämpa arbetslivskriminaliteten: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten. Det handlar om att stoppa företag som medvetet fuskar, bryter mot regler och ägnar sig åt brottslighet i arbetslivet. Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 7 000 gemensamma kontroller. Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet.

Källa: Arbetsmiljöverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.