Nya regler för bedömning av arbetsförmåga

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2022-08-18

Från 1 september införs nya regler för sjukförsäkringen när det gäller bedömning av arbetsförmåga efter dag 180 av en sjukskrivning. Även bestämmelserna som rör sjukersättning för personer som är 60 år eller äldre ändras.

Enligt de nya reglerna ska Försäkringskassan ange i vilken eller vilka yrkesgrupper myndigheten anser att en tidigare sjukskriven kan arbeta, om myndigheten avslår en ansökan om sjukpenning efter 180 dagars sjukskrivning. För den som är arbetslös gäller regeln från första dagen av en begärd sjukskrivning. Syftet med reformen är att det ska bli lättare för den som berörs att förstå bedömningen och beslutet, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan får enligt pressmeddelandet även fortsättningsvis bara ta hänsyn till medicinska förhållanden i sin bedömning. Det innebär att arbetsmarknadsmässiga, ekonomiska, sociala och liknande förhållanden inte får vägas in i beslutet.

Även de särskilda reglerna för äldre inom sjukersättningen ändras 1 september. Arbetsförmågan hos personer som är 60 år eller äldre ska enligt de nya bestämmelserna bedömas mot normalt förekommande arbete som de har erfarenhet av under de senaste 15 åren, eller andra lämpliga arbeten som är tillgängliga. Enligt dagens regler ska personens arbetsförmåga bedömas mot alla arbeten som förekommer på arbetsmarknaden.

Enligt pressmeddelandet förblir alla andra villkor för att beviljas sjukersättning oförändrade, det vill säga att personen måste ha en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör att hen inte kan arbeta vid tillfället eller inom en överskådlig framtid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA