Nya regler införs

FÖRTIDPENSION2003-11-24

Förtidspension och sjukbidrag omvandlas från årsskiftet till sjukersättning eller aktivitetsbidrag.

De som idag har förtidspension eller sjukbidrag får i princip oförändrad ersättning när dessa ersätts av andra förmåner efter årsskiftet.

Förtidspensionen ersätts av sjukersättning och sjukbidraget av sjukersättning eller aktivitetsersättning.

Aktivitetsersättning är alltid tidsbegränsad på mellan ett och tre år. Den kan man få från 19 till 29 års ålder. Syftet är att unga personer ska få möjlighet att delta i aktiviteter som försäkringskassan ska hjälpa till med att planera och samordna. Den försäkrade väljer själv vad han eller hon vill delta i. Möjlighet finns också att få särskild ersättning för extra kostnader i samband med aktivitet.

Från 30 till 64 år ges sjukersättning och den kan vara antingen tillsvidare eller tidsbegränsad. Avgörande är hur länge arbetsförmågan bedöms vara nedsatt.

Reglerna för att få sjuk- och aktivitetsersättning är desamma som för förtidspension men beräkningen av storleken är annorlunda.

Den kan vara inkomstrelaterad och beräknas då på basis av en antagandeinkomst (ett genomsnitt av de tre högsta bruttoinkomsterna som tjänats in under en ramtid, mellan fem och åtta år beroende på den försäkrades ålder). Hel inkomstrelaterad ersättning beräknas som 64 procent av antagandeinkomsten.

Garantiersättningen är åldersberoende och knuten till prisbasbeloppet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA