Nya verktyg mot bidragsbrott

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-02-10
I en lagrådsremiss föreslår regeringen ändringar i lagstiftningen för att ge Arbetsförmedlingen bättre möjligheter att hindra felaktiga utbetalningar inom arbetsmarknadspolitiken.

Lagrådsremissen syftar till att förbättra myndigheters förutsättningar att stoppa felaktiga utbetalningar inom den arbetsmarknadspolitiska verksamheten. Lagändringarna ska enligt ett pressmeddelande från regeringen ge Arbetsförmedlingen bättre förutsättningar för att motverka felaktiga utbetalningar inom den arbetsmarknadspolitiska verksamheten.

Enligt förslaget ska Arbetsförmedlingen få rätt att begära in uppgifter från bland annat banker och försäkringsbolag för att kunna kontrollera att lön verkligen har utbetalats och att individen har ett försäkringsskydd. Arbetsförmedlingen ska också få rätt att behandla personuppgifter om det är nödvändigt för kontrollen av stöd till arbetsgivare och individer som tar del av insatser. Det ska göra det lättare att upptäcka bidragsbrott och andra former av felaktigheter i enskilda ärenden.

Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft 1 juli 2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.