Nyanställda vid Ams får engångssumma

AMS2006-09-12
Sexton nyanställda vid Ams i Östersund får en engångssumma på mellan 13 500 och 40 500 kronor. Pengarna ska kompensera att de fått en lägre lön än vad de blivit lovade från början.
Av:  Mikael Silberstein

– De anställda i Östersund är missnöjda och besvikna på arbetsgivaren. Helst borde Ams ledning stå vid sitt ord säger Per Samuelsson, vice ordförande för STs Ams-sektion i Stockholm.

 

ST Press  har tidigare skrivit om att de nyanställda först fick erbjudande om en högre lön. Men  Ams-ledningen ångrade sig när de fick reda på att andra arbetsgivare betalar mindre. Nu får en del av de sexton nyanställda upp till 4000 kronor lägre lön per månad.

 

– Vi kunde inte komma längre i förhandlingen än så här. Lösningen var viktig för att det ska bli lugn och ro på Ams i Östersund, säger Per Samuelsson.    

 

ST ville inte gå vidare till Arbetsdomstolen, eftersom det är osäkert om facket skulle vinna.

 

Lars Ståhl är personalchef på Ams och har förståelse för besvikelsen hos personalen i Östersund.

 

– Det gick för fort och blev fel när vi satte lönen först. Därför är vi måna om att kompensera personalen. Men vi anser inte att vi lovade någonting och vill inte permanenta en felaktig lön. 

 

Snittet på engångsersättningen blir 26 000 kronor, enligt Per Samuelsson. Storleken beror på hur stor lönen är jämfört med det tidigare löftet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.