Nyanställer och säger upp på samma gång

JOBBEN2005-11-08

Skatteverkets kontor i Jönköping nyanställer med ena handen och säger upp med den andra. Arbetsgivaren anser att det behövs akademiker, medan ST vill att redan anställd personal utbildas för nya arbetsuppgifter.

Bakgrunden till både uppsägningar och anställningar är politiska beslut. Nästa år får Skatteverket öronmärkta extraanslag för att kunna anställa akademiker.

Å andra sidan minskar behovet av personal i och med avskaffandet av arvs- och gåvoskatten. De tolv anställda som arbetat med bouppteckningar i Linköpingsregionen, där Jönköping ingår, mister därför sina arbetsuppgifter.

Förhandlingarna hittills har lett till att sex personer har kunnat omplaceras, men arbetsgivaren anser att de övriga sex måste sägas upp på grund av arbetsbrist.

Anställer bara akademiker

Samtidigt ska regionen anställa 20–25 akademiker för att utöka skattekontrollen.

ST-sektionens uppfattning är att de personer arbetsgivaren vill säga upp borde kunna få arbeta inom kontrollverksamheten. Men arbetsgivaren anser att de inte har kompetens för de arbetsuppgifterna.

– De som arbetar med kontroll i dag och är lite äldre är oftast gymnasieekonomer och har fått utbildning inom verket, säger Assar Johansson, fackligt ombud för ST. Men utbildningsribban har höjts och nu anställer man bara akademiker.

Regionskattechefen Bertil Olofsson bekräftar bilden.

– Vi bedömer att utbildning som jurist eller ekonom är en lämplig bakgrund. De vi anställt de senaste åren har varit nästan enbart akademiker.

Kan lära oss något nytt

Han medger dock att redan anställda icke-akademiker har tillräcklig kompetens för sina arbetsuppgifter.

Ann-Charlotte Andersson på bouppteckningen är en av de som riskerar att bli av med arbetet. Hon konstaterar att Örebro- och Uppsalaregionerna har hittat andra arbetsuppgifter för den personal som arbetat med bouppteckningar där.

– När vi kom hit från tingsrätten var vi en stor tillgång för Skatteverket, och några från verket fick komma till oss och lära sig området. Varför skulle inte vi kunna lära oss något nytt? Vi vet att det finns arbetsuppgifter i huset.

Assar Johansson pekar också på det omvända problemet att anställda med akademisk examen ofta känner att de inte får användning för sina kunskaper.

– I den senaste medarbetarenkäten var det ett genomgående tema. Medarbetare ansåg att arbetsuppgifterna inte stämde överens med deras utbildning. Det är alltför mycket rutinarbete. Om man har en blandad rekrytering kan man utnyttja att det finns en hel del rutinbetonade arbetsuppgifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA