Nytt avtal för post- och flygplatsanställda dröjer

AVTALSRÖRELSEN2020-07-01

Förhandlingarna inom bransch kommunikation skjuts på framtiden i väntan på industriavtalets märke för löneökningar. Avtalet skulle egentligen ha löpt ut den sista juli men förlängs nu till årsskiftet.

Anställda inom post och på flygplatser får vänta till sista december innan ett nytt kollektivavtal är på plats. Detta sedan fack och arbetsgivare nu kommit överens om att skjuta på förhandlingarna till senhösten.

Anledningen är att man vill vänta in industriavtalet som traditionellt brukar sätta nivån för löneökningarna även i andra branscher. Industriavtalet skulle egentligen ha varit klart sista mars i år, men på grund av coronapandemin kommer förhandlingarna nu i stället att påbörjas 1 oktober.

– Inom ST vill vi ha siffror i avtalet och följer märket, därför blir det en dominoeffekt där vi också väljer att förlänga avtalen och skjuta upp förhandlingarna, säger Mikael Andersson, ombudsman på ST med ansvar för förhandlingarna inom bransch kommunikation.

Avtalet med arbetsgivarorganisationen Almega skulle egentligen ha gått ut den sista juli. Nu kommer förhandlingarna i stället påbörjas i november med målet att ha ett nytt avtal klart innan sista december.

Mikael Andersson tror att det speciella läget som uppstått i och med pandemin kan göra förhandlingarna mer komplicerade än vanligt.

– I ett normalläge har vi stabila prognoser och en ganska bra koll på det ekonomiska läget. Nu är allting väldigt osäkert. Dessutom har vi vissa arbetsplatser, till exempel flygplatserna, som drabbats hårt av pandemin. Medan Postnord har mycket att göra och tycker att det går ganska bra. Det kommer bli en utmaning.

Sedan tidigare har kollektivavtalen inom statlig sektor, spårtrafik och järnvägsinfrastruktur förlängts fram till 30 november.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.