Nytt datasystem både sent och dyrt

RIKSFÖRSÄKRINGSVERKET2003-12-04

Riksförsäkringsverkets nya datasystem för pensioner dras med förseningar och fördyringar. Konsulter har fått styra för mycket, anser Ulf-Martin Ödlund, ST-ordförande på verket.

Vid årsskiftet införs det nya pensionssystemet. Men Riksförsäkringsverkets nya datasystem för administration av pensionerna har försenats. Nu finns inga tidsmarginaler kvar, rapporterar Statskontoret till regeringen.

Projektet har också blivit dyrare än beräknat. Notan hittills ligger på 1,5 miljarder kronor, och verket begärde i våras ett tillskott på 200 miljoner kronor.

Problemen beror enligt Statskontoret både på missbedömningar av arbetsuppgifternas omfattning och oklarheter kring regelverket.
Riksförsäkringsverket, RFV, har som mål att den 1 januari erbjuda det IT-stöd som ”oundgängligen krävs” för att pensionerna ska kunna betalas ut. Systemet kommer alltså inte att vara fullt utvecklat, vilket betyder mer av manuell hantering för handläggarna.

Under hösten ska också ett nytt system för handläggarstöd på försäkringskassorna införas. Statskontoret ifrågasätter starkt att man sätter båda systemen i drift samtidigt.

Uppfattningen delas av ST-ordföranden på RFV, Ulf-Martin Ödlund. Han arbetar själv på RFV Data i Sundsvall.
– Våra experter behövs på många ställen. Vi har slitit väldigt hårt på våra nyckelpersoner och har redan problem med utbrändhet, säger han.

RFV Data har nu vuxit till en avdelning med över 600 anställda – större än hela det övriga RFV. Men när det stora pensionsprojektet startade var mest konsulter inblandade.

– Ledningen har inte haft full kontroll, och man har haft svårt att lyssna på sin egen personal säger Ulf-Martin Ödlund. Vi borde till exempel haft vårt folk med tidigare när det gäller den krångliga regelsidan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA