Nytt poängsystem i högskolan

HÖGSKOLAN2007-03-05

Enligt högskolans nya poängsystem ger ett läsårs studier 60 poäng. Den nya mastersexamen förutsätter två års studier utöver grundnivån.

De förändrade examensreglerna i högskolan börjar tillämpas från den 1 juli och innebär att det gamla poängsystemet med 40 poäng per läsår – en poäng i veckan – fasas ut. Gamla poäng räknas om till nya med faktorn 1,5 och 1,5 poäng räknas ur studiemedelssynpunkt som motsvarande en veckas

studier.

Det nya systemet omfattar tre examensnivåer – grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. På grundnivå kan man ta examen efter två – högskoleexamen – eller tre – kandidatexamen – års studier.

För program på avancerad nivå krävs att man avlagt svensk examen om minst tre år på grundnivå eller motsvarande utländsk examen eller motsvarande kvalifikationer. För att läsa fristående kurser krävs att man har genomgått utbildning på grundnivå – alltså inget examenskrav.

Studier på avancerad nivå kan efter ytterligare ett år ge magisterexamen och efter två år masterexamen. En masterexamen ska omfatta motsvarande två års heltidsstudier och ha en nära koppling till utbildning på forskarnivå.

På forskarnivå blir licentiatexamen och doktorsexamen kvar. För licentiatexamen krävs två års studier eller 120 högskolepoäng. Doktorsexamen ska även i fortsättningen omfatta fyra års heltidsstudier. För att få tillträde till studier på forskarnivå krävs avlagd examen på den avancerade nivån eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå eller motsvarande utländsk utbildning eller motsvarande kunskaper.

Nya examensregler

Följande examina tas bort:

Flyglärarexamen

Konstnärlig högskoleexamen i dans, i konst och design, i musik och i scen och medier

Organistexamen

Teologie kandidatexamen

Yrkeshögskoleexamen

Yrkesteknisk högskoleexamen

Studenter på sådana utbildningar kan i stället där det är möjligt få en generell eller konstnärlig examen.

Detta förändras:

Juris kandidatexamen byter namn till juristexamen.

Högskoleingenjörsexamen blir treårig.

Arkitekt-, civilingenjörs- och sjukhusfysikerexamina blir femåriga

Civilekonomexamen om fyra år införs

Lärarexamen är fortfarande under beredning.

Examensbeskrivningar

I samtliga examensbeskrivningar för grundnivå och avancerad nivå kommer bland annat att anges:
det exakta antalet högskolepoäng examen omfattar.

beskrivningar av förväntade studieresultat (learning outcomes) vid examen. Dessa ska uttrycka vad studenten förväntas kunna, förstå, förhålla sig till eller kunna utföra för att få en viss examen.

Övergångsbestämmelser

Den som före den 1 juli 2007 har påbörjat en utbildning till en examen enligt de äldre bestämmelserna i bilaga 2 (examensordningen) eller har antagits till en sådan utbildning men fått anstånd till efter ovanstående datum med att påbörja utbildningen, har rätt att slutföra sin utbildning för att få en examen enligt de äldre bestämmelserna, dock längst till och med utgången av juni 2015.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA