Bild: Frederik Tellerup/Mostphotos

Nytt rekord för tåg i tid

SPÅRTRAFIKEN2021-01-18

Under förra året anlände 897 059 av 958 990 persontåg till slutstationen i rätt tid. Det motsvarar en punktlighet på 93,5 procent. Det är 2,2 procentenheter bättre än det tidigare rekordåret 2019.

I ett pressmeddelande konstaterar Trafikverket att punktligheten var rekordhög varje månad under år 2020. Även om antalet persontåg på grund av pandemin var färre i fjol jämfört med det tidigare rekordåret 2019 så kördes det cirka 90 000 fler persontåg 2020 än det gjorde 2013 när statistiken började föras i nuvarande form.

Också godstågens punktlighet nådde en ny rekordnivå under 2020, då 82,9 procent nådde slutstationen på utsatt tid. Det är fem procentenheter bättre än under 2019.

”Jag är både stolt och tacksam för att vi när samhället behövt det som mest har kunnat leverera på en högre nivå än nånsin tidigare. Men vi är inte nöjda, utan självklart kommer vi fortsätta arbetet, tillsammans med hela branschen, att lyfta punktligheten ytterligare då den är avgörande för att järnvägen ska kunna fortsätta vara förstahandsvalet för hållbara resor och transporter”, konstaterar trafikdirektör Roberto Maiorana i pressmeddelandet.

Så beräknas punktlighet

Tågen räknas vara i tid om de kommit fram inom fem minuter efter ankomsttiden enligt tidtabellen. Inställda tåg räknas i statistiken som försenade tåg.

Källa: Trafikverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA