Bild: Frederik Tellerup/Mostphotos

Nytt rekord för tåg i tid

SPÅRTRAFIKEN2021-01-18
Under förra året anlände 897 059 av 958 990 persontåg till slutstationen i rätt tid. Det motsvarar en punktlighet på 93,5 procent. Det är 2,2 procentenheter bättre än det tidigare rekordåret 2019.

I ett pressmeddelande konstaterar Trafikverket att punktligheten var rekordhög varje månad under år 2020. Även om antalet persontåg på grund av pandemin var färre i fjol jämfört med det tidigare rekordåret 2019 så kördes det cirka 90 000 fler persontåg 2020 än det gjorde 2013 när statistiken började föras i nuvarande form.

Också godstågens punktlighet nådde en ny rekordnivå under 2020, då 82,9 procent nådde slutstationen på utsatt tid. Det är fem procentenheter bättre än under 2019.

”Jag är både stolt och tacksam för att vi när samhället behövt det som mest har kunnat leverera på en högre nivå än nånsin tidigare. Men vi är inte nöjda, utan självklart kommer vi fortsätta arbetet, tillsammans med hela branschen, att lyfta punktligheten ytterligare då den är avgörande för att järnvägen ska kunna fortsätta vara förstahandsvalet för hållbara resor och transporter”, konstaterar trafikdirektör Roberto Maiorana i pressmeddelandet. 

Så beräknas punktlighet

Tågen räknas vara i tid om de kommit fram inom fem minuter efter ankomsttiden enligt tidtabellen. Inställda tåg räknas i statistiken som försenade tåg.

Källa: Trafikverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.