Nytt strejkmuller i Frankrike

STREJK2007-11-09

Tonen hårdnar i Frankrike kring frågan om de järnvägsanställdas pensioner. Ett nytt varsel har lagts. Denna gång omfattas även statliga gas- och elbolag.

I mitten av september strejkade tre fjärdedelar av järnvägspersonalen i ett dygn. Orsaken var att regeringen vill höja deras pensionsålder. Sedan dess är läget alltmer låst.

Till 13 november har därför ett nytt varsel lagts, men den här gången för en långvarig konflikt. Den berör också anställda på de statliga gas- och elbolagen, som omfattas av samma pensionsvillkor.

I Frankrike kan löntagarna organisera sig i en rad olika fack, som sinsemellan inte är överens i frågan. Men nu har även CFDT, som accepterar en höjning av pensionsåldern och är en av landets största centralorganisationer, till slut ställt sig bakom strejken.

Vi har inte fått något gehör för en rad konkreta lösningar, säger Olivier De Cruz, lokalt ombud för CFDTs järnvägsfederation.

Inom förbundets ledning har man intrycket av att regeringen inte har velat stoppa konflikten. Taktiken bakom skulle vara att en impopulär strejk ger regeringen argument för att driva igenom försämringen utan förhandlingar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA