Pensionsvillkor försämras i Frankrike

FRANKRIKE2007-09-19

En halv miljon offentliganställda i Frankrike förlorar sina fördelaktiga pensionsvillkor nästa år. Det är en fråga om rättvisa, hävdar president Sarkozy. Facken är beredda att diskutera saken, men många förväntar sig stridigheter.

Omkring en halv miljon personer i Frankrike har särskilda pensionsvillkor. Franska lokförare kan gå i pension vid 50 års ålder och andra järnvägsanställda vid 55.

Utöver järnvägsbolaget SNCF berörs bland annat anställda hos elbolaget EDF, de som arbetar vid parlamentet och vissa som har statliga arbeten, som åtminstone tidigare har betraktats som ovanligt tunga.

Hittills har ingen regering gett sig på de speciella systemen. De undantogs till exempel 2003, när man beslutade att andra offentliganställda måste arbeta i 40 år för att få ut full pension.

En förklaring är att makthavarna inte har vågat, eftersom de riskerar att mötas av kraftiga protester. En annan är att det handlar om en komplicerad fråga. Tidig pension innebär inte bara fördelar, eftersom ersättningen ofta är låg. Det är något man gärna glömmer, hävdar facken.

Men nu ska det bli ändring på den här saken. Alla offentliganställda ska omfattas av samma regler, meddelade presidenten Nicolas Sarkozy i mitten av september. Han säger att en reform ska ligga på bordet före nästa sommar. Enligt presidenten inrättades systemen under en gången tid, då arbetsvillkoren var annorlunda.

– Det är orättvist att personer, som inte har särskilt tunga arbeten, kan gå i pension tidigare än andra löntagare, som har svårare villkor, säger han.

En majoritet av invånarna håller med honom, visar opinionsundersökningarna.

Men många är samtidigt oroliga för att det här kommer att leda till att landet lamslås av fackliga stridsåtgärder.

Fackförbunden är än så länge försiktiga i sina reaktioner, eftersom presidenten har lovat att inga förändringar sker utan att det först blir förhandlingar. Men anställda hos järnvägen har redan reagerat på att presidenten har bråttom. Lokförare hävdar dessutom att även om de inte jobbar i koleldade tåg, har de fortfarande tuffa arbetsförhållanden, som gör att det är svårt att arbeta när man blir äldre. 

Den allmänna pensionsåldern i Frankrike är 60 år. Men fler och fler invånare, både inom den privata och den offentliga sektorn, behöver arbeta längre för att få full pensionspoäng. Studier och hög arbetslöshet gör att många börjar sina yrkesverksamma liv allt senare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA