Nytt treårsavtal för Kommunal

AVTAL 072007-05-25

Sveriges Kommuner och Landsting och Kommunal har träffat ett treårsavtal om lönerna för 415 000 anställda i kommuner, landsting och regioner.

– Dagens avtal med Sveriges Kommuner och Landsting är en viktig seger i kampen för högre reallöner och för mer jämställda löner, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet höjs lönerna i genomsnitt med minst 2 525 kronor (motsvarande 13,8 procent) över en treårsperiod. Det motsvarar en lönehöjning om 842 kronor per år i tre år.

Också Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är nöjda med uppgörelsen:

– Vi är nöjda över att vi har träffat en överenskommelse med Kommunal och därmed tryggat arbetsfreden. Nu får våra medlemmar klara planeringsförutsättningar för de närmaste tre åren, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKLs förhandlingsdelegation.

– Nivån är hög, men sektorn i stort klarar detta. Det finns dock kommuner och landsting där det här avtalet är på gränsen till vad de förmår ekonomiskt, något som kan leda till rationaliseringar.

SKL bedömer att avtalet kostar 13,2 procent under en treårsperiod.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA