Obalans i högskolans utbildningar

HÖGSKOLAN2006-03-09

Högskolorna utbildar för många journalister och lärare på högstadier och gymnasier och för få förskollärare, läkare och tandläkare. Det framgår av en rapport från Högskoleverket.

Bara en fjärdedel av de utbildningar som högskolorna erbjuder har bra balans mellan antalet studenter och den framtida efterfrågan på arbetskraft. För övriga utbildningar är balansen större eller mindre när verket har jämfört arbetsmarknaden om fyra, fem år med antalet nybörjarstudenter till hösten.

För varje arbetstillfälle som lärare på gymnasieskolan och grundskolans senare år utbildar högskolan två och en halv student. Också konstnärsutbildningarna och journalistutbildningarna producerar långt fler studenter än vad som kommer att efterfrågas.

Däremot kommer det att bli stor brist på yrkeslärare, förskollärare och fritidspedagoger. Antalet studenter på dessa utbildningar motsvarar bara en fjärdedel av vad som kommer att behövas om fem år.

Läkare och tandläkare är två andra bristgrupper, och om inte utbildningarna byggs ut hotar allvarlig brist, anser Högskoleverket. Båda utbildningarna är dessutom populära bland studenter, så efterfrågan är inget hinder att bygga ut utbildningarna.

Statistiker bristyrke

Också statistikämnet är eftersatt på högskolan, konstaterar Högskoleverket i en annan rapport. Bara ett fåtal av de studenter som börjar läsa statistik tar en examen, och ännu färre går vidare till forskarutbildning. Enligt verkets analys är det ämnets svaga ställning i gymnasieskolan som gör att så får studenter söker sig till statistikutbildningarna. Redan idag har högskolorna svårt att rekrytera lärare i statistik, och med ökande pensionsavgångar kommer bristen på statistiker att öka.

Högskoleverket efterlyser en tydligare profilering av ämnet statistik och att lärarna får mer tid för forskning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA