OFR säger upp samarbetsavtal

AVTAL2017-03-15

Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR - där ST ingår - säger upp samarbetsavtalet med Arbetsgivarverket. Avtalet reglerar bland annat förhandlingsordning och vad som gäller vid medling och strejk under de centrala förhandlingarna på myndighetsområdet.

Det statliga samarbetsavtalet skrevs under år 2000. Det innehåller övergripande regler och principer om hur parterna ska förhålla sig till varandra vid centrala förhandlingar, exempelvis vilken förhandlingsordning som gäller, när yrkanden ska växlas, vad som gäller vid medling och vad som gäller om parterna varslar om konflikt.

– Kontexten har förändrats sedan dess och vi behöver ett avtal anpassat till dagens avtalsflora. Vi vill börja på ett tomt blad, säger OFRs förhandlingsledare Åsa Erba Stenhammar, som även är STs förhandlingschef.

Inte minst behöver en del otydligheter redas ut då parterna tolkar avtalet olika när det gäller konflikt, konstaterar ST. Det ställdes på sin spets när ett nytt pensionsavtal skulle förhandlas fram 2015.

– I och med pensionsförhandlingarna blev vi uppmärksammade på att vi och Arbetsgivarverket tolkar avtalet olika. Det måste vara tydligt vad som gäller vid en konflikt, säger Åsa Erba Stenhammar.

Uppsägningstiden är ett år. OFR och Arbetsgivarverket har inlett ett arbete med att ta fram ett nytt avtal.

ST ingår i OFR/S, P, O

Den del av Offentliganställdas förhandlingsråd som ST ingår i, och som verkar på det statliga förhandlingsområdet, förkortas OFR/S,P,O. S, P, O står för statstjänstemän, poliser och officerare.

OFR/S,P,O är förhandlingsorganisation för åtta fackförbund: ST, Officersförbundet, Polisförbundet, Försvarsförbundet, Tull-Kust, Vårdförbundet, Ledarna och Lärarförbundet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Flygledare (ej verifierad) ons, 03/15/2017 - 13:15
Mycket bra!!!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA