ST begär medling om tjänstepensionen

AVTAL2015-12-07
Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår, begär i dag medling om det kommande tjänstepensionsavtalet PA 16 sedan Arbetsgivarverket i förra veckan avvisat samtliga yrkanden från OFR.

Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, kräver bland annat att den lägre pensionsåldern för flygledare och officerare bibehålls och att sjuka och föräldralediga ska få lika stor pensionsavsättning som andra.

I onsdags avvisade Arbetsgivarverket samtliga OFRs yrkanden. STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar, som också är förhandlingsledare för OFR, sade då att det är extremt förvånande och att OFR vill förhandla och hitta lösningar. 

Det är de fackliga organisationerna Seko och Saco-S som slutit det nya pensionsavtalet, PA 16, med Arbetsgivarverket. Arbetsgivarverket har dock meddelat att det nya avtalet kommer att gälla även för medlemmarna i ST och de andra förbunden i OFR trots att OFR inte skrivit på.

STs ordförande Britta Lejon har tidigare sagt att hon inte utesluter en konflikt om pensionsavtalet.

De förbund på det statliga området som förhandlar tillsammans inom OFR är ST, Officersförbundet, Polisförbundet, Försvarsförbundet, Ledarna, Lärarförbundet, Tull-Kust samt Vårdförbundet. Totalt berörs 100 000 anställda inom den statliga sektorn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.