Det blir medling om tjänstepensionerna

TJÄNSTEPENSIONERNA2015-12-15
I dag har Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår, och Arbetsgivarverket kommit överens om att be om ”informell medling” för att få hjälp med att lösa motsättningarna gällande pensionsavtalet för staten.

Fackförbundet STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar är mycket nöjd med dagens beslut att inkalla tredje part i förhandlingarna om det nya tjänstepensionsavtalet för anställda på statliga myndigheter.

– Det är positivt eftersom vi konstaterat att vi inte har kunnat lösa detta själva. Jag hoppas att vi ska kunna landa i något bra, säger hon.

Publikt har tidigare redogjort för de motsättningar som uppstått sedan Arbetsgivarverket gjort upp med Seko och Saco-S om det nya pensionsavtalet, PA 16, som ska börja gälla från årskiftet.

Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, vill bland annat att pensionsavsättningarna till sjuka och föräldralediga ska vara desamma som till övriga anställda. Ett annat krav är att den lägre pensionsåldern för flygledare och officerare bibehålls.

Enligt Åsa Erba-Stenhammar ska parterna nu anlita två ”informella medlare” som man hoppas ska kunna påbörja sitt arbete i januari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.