Arbetsgivaren avvisar krav på pensionsavtalet

TJÄNSTEPENSION2015-12-02
Arbetsgivarverket vill inte göra några förändringar i det nya tjänstepensionsavtalet för myndighetsanställda. ”Alla våra yrkanden har avvisats”, förklarar Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingsledare för Offentliganställdas förhandlingsråd, efter dagens möte med arbetsgivarorganisationen.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar, som också är förhandlingsledare för OFR, tycker att det är anmärkningsvärt att Arbetsgivarverket över huvud taget inte vill diskutera OFRs yrkanden.

– Det är extremt förvånande. Vi vill förhandla och vi vill hitta lösningar, säger hon.

OFR kräver bland annat att de statliga arbetsgivarna ska ta ett större ansvar för ett hållbart arbetsliv. Det kan bara ske genom att den enskilde får ett större inflytande, som rätt att gå ned i arbetstid mot slutet av arbetslivet, enligt OFR.

OFR kräver också en gemensam lösning för flygledarnas och officerarnas pensionsålder och vänder sig emot att sjukskrivna och föräldralediga ska få lägre pensionsavsättningar än andra.

– Vi har försökt hitta lösningar på de här frågorna i två år, men det har aldrig lett till någon rejäl diskussion med motparten, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Seko och Saco-S har redan skrivit på det nya pensionsavtalet, PA 16. Men OFR har gjort en ny framställan om förhandlingar för att få igenom delar som man anser saknas i det nya avtalet.

På måndag träffas parterna igen för att diskutera vissa tekniska detaljer i avtalet. Först därefter kommer OFR att informera om vad som blir nästa drag.

STs ordförande Britta Lejon har tidigare sagt att hon inte utesluter en konflikt om pensionsavtalet.

De förbund på det statliga området som förhandlar tillsammans inom OFR/S,P,O  är ST, Officersförbundet, Polisförbundet, Försvarsförbundet, Ledarna, Lärarförbundet, Tull-Kust samt Vårdförbundet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.