Martin Linder och de andra flygledarna förväntas ha god simultankapacitet och samarbetsförmåga under stress.  »Vi har haft 60 år av en anledning och förutsättningarna har inte ändrats«, säger han.
Bild: Elis Hoffman
Martin Linder och de andra flygledarna förväntas ha god simultankapacitet och samarbetsförmåga under stress. »Vi har haft 60 år av en anledning och förutsättningarna har inte ändrats«, säger han.

Flygledare villiga ta strid om pensioner

TJÄNSTEPENSIONER2015-11-17

ST anser att det nya pensionsavtalet för myndighetsanställda, PA 16, är otillräckligt och vill fortsätta förhandlingarna. Flygledarna är beredda att ta till strejk, säger ST-medlemmen Martin Linder.

Vid årsskiftet löper PA 03, det nuvarande pensionsavtalet för statligt anställda, ut. Arbetsgivarverket har sagt upp avtalet och kommit överens med de fackliga organisationerna Seko och Saco-S om ett nytt pensionsavtal, PA 16. Det innebär förändringar i tjänstepensionen för dem som är födda 1988 och senare.

Arbetsgivarverket har meddelat att det kommer att gälla även STs medlemmar, trots att Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR – där ST ingår – inte har skrivit på.

Bland flygledarna på Arlanda är stämningen upprörd. De som omfattas av PA 03 går i pension vid 60, men i det nya pensionsavtalet nämns inte flygledarna. Det innebär att flygledare som är födda 1988 eller senare kommer att gå i pension vid 65.

ST-medlemmen Martin Linder är med sina 26 år yngst bland flygledarna på Arlanda och kommer att omfattas av de nya reglerna. Han säger att en höjd pensions­ålder skulle drabba flygsäkerheten:

– Studier visar att våra egenskaper avtar med åldern. Man är mindre skärpt, helt enkelt. Vi har haft 60 år av en anledning och förutsättningarna har inte ändrats. Tvärtom blir det mer och mer trafik.

OFR vill återuppta förhandlingarna och har gjort en förhandlingsframställan till Arbetsgivarverket. I morgon, 18 november, lägger man fram sina krav vid ett möte med Arbetsgivarverket.

Förutom att behålla flygledarnas lägre pensionsålder vill OFR bland annat att pensions­avsättningarna för dem som är sjukskrivna och föräldralediga inte ska bli lägre än för dem som jobbar.

Om ST inte får gehör för sina krav är flygledarna beredda att vidta stridsåtgärder som övertidsblockad eller strejk, säger Martin Linder.

– Vad jag vet är alla beredda på det. Vi är starka som grupp och tänker ta hand om varandra, säger Martin Linder.

Det nya pensionsavtalet PA16

  • Arbetsgivarverket har enats med Saco-S och Seko om ett nytt pensionsavtal, PA 16. OFR har inte skrivit på, men Arbetsgivarverket har meddelat att PA 16 också ska gälla för STs medlemmar.
  • De nya reglerna gäller anställda födda 1988 och senare. För anställda födda före 1988 förs reglerna i nuvarande avtal, PA 03, in i det nya avtalet.
  • Premierna ligger på samma nivå som i andra avtal på arbetsmarknaden – 4,5 procent på lönedelar under 7,5 inkomstbas­belopp och 30 procent på lönedelar därutöver.
  • Arbetsgivarna betalar ytterligare 1,5 procent i en premie som kan användas till delpension – om arbetsgivaren går med på det – eller förstärka ålderspensionen.
  • Den anställda tjänar in pension från första anställningsdagen fram till 67 års ålder.
  • Den lägre pensionsåldern för flygledare och officerare slopas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av TWR (ej verifierad) ons, 11/18/2015 - 09:01
Jajamen, vi är beredda! Återigen har LFV missbedömt situationen. Med en dåres envishet vägrar LFV att lära sig av historien!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA