Ohälsan kräver samförstånd

TCO2003-06-26
- Det vi ser nu är en kuslig spegelbild av massarbetslöshetens nittiotal. En miljon människor går inte till jobbet; 80 procent av dem är sjukskrivna eller förtidspensionerade och 20 procent är arbetslösa, sa Sture Nordh när han öppnade TCO-kongressen i Stockholm i dag.

TCO-ordföranden Sture Nordh påpekade att vi vet att det finns många skäl till ohälsan, att orsakerna är sammansatta.

- Alla är inte sjuka i strikt medicinsk mening. Men vi vet att ohälsan och utanförskapet har blivit deras fängelse.

Han menade att vi måste minska ohälsan om vi ska kunna öka arbetsutbudet och därmed också den ekonomiska tillväxt som behövs för att klara välfärden.

- Vi behöver ett samförstånd i dessa frågor som sträcker sig längre än till den nuvarande majoritetens förutsättningar. Vi behöver fler politiska partier, fack och arbetsgivare som är beredda att ta ansvar.

TCO-kongressen pågår i Norra Latin i Stockholm till och med torsdag. Den ska behandla bl a ett ekonomiskt tillväxtprogram och TCOs verksamhet, ekonomi och stadgar. Bland motioner som ska behandlas märks en om en aktiv mediepolitik och en om meddelarfrihet för anställda i privata företag.

Kongressen har 138 ledamöter (inklusive TCO-styrelsen).

ST företräds av nio ombud, utöver ST-ordföranden Annette Carnhede, som ingår i TCO-styrelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.