Annons:

Oklart rättsläge kring samordnat it-uppdrag

FÖRSÄKRINGSKASSAN2018-01-11

Regeringen har bestämt att Försäkringskassan ska samordna it-driften även för andra myndigheter. Men en Kammarrättsdom från i höstas kan sätta käppar i hjulet för projektet, uppger Computer Sweden.

I augusti meddelade civilminister Ardalan Shekarabi att Försäkringskassan ska samordna andra myndigheters it-drift.

Enligt uppdraget från regeringen ska Försäkringskassan identifiera vad som kan samordnas och sedan presentera hur det ska göras. Uppdraget ska redovisas senast i slutet av 2020.

Under hösten skapade dock en dom i Kammarrätten kring Riksarkivets digitalisering av Kungliga bibliotekets dagstidningar huvudbry för Försäkringskassan.

Enligt domen var de båda myndigheterna egentligen alltför fristående från varandra för att kunna ingå ett sådant samverkansavtal. Tjänsten borde därför ha upphandlats i stället.

Domen spelade till sist ingen roll, eftersom det ingångna avtalet mellan Riksarkivet och Kungliga biblioteket hade överklagats för sent.

Den fick ändå Försäkringskassan att tveka kring om regeringens samordningsuppdrag är möjligt att utföra. Men även om rättsläget nu är oklart har myndigheten tänkt klart, uppger tidningen Computer Sweden.

”Vi kör på så får vi se var det slutar. Om det är så som Kammarrätten ser det så skulle det få enorma konsekvenser för all samverkan inom staten, så det blir väl en fråga för regeringen att lösa i så fall”, säger Stefan Olowsson på Försäkringskassan till Computer Sweden.

Domen kring Riksarkivet och Kungliga biblioteket överklagades vidare till Högsta förvaltningsdomstolen i Stockholm som dock inte beviljat prövningstillstånd, också det eftersom avtalet överklagades för sent från början.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA