Oklart rättsläge kring samordnat it-uppdrag

FÖRSÄKRINGSKASSAN2018-01-11
Regeringen har bestämt att Försäkringskassan ska samordna it-driften även för andra myndigheter. Men en Kammarrättsdom från i höstas kan sätta käppar i hjulet för projektet, uppger Computer Sweden.

I augusti meddelade civilminister Ardalan Shekarabi att Försäkringskassan ska samordna andra myndigheters it-drift.

Enligt uppdraget från regeringen ska Försäkringskassan identifiera vad som kan samordnas och sedan presentera hur det ska göras. Uppdraget ska redovisas senast i slutet av 2020.

Under hösten skapade dock en dom i Kammarrätten kring Riksarkivets digitalisering av Kungliga bibliotekets dagstidningar huvudbry för Försäkringskassan.

Enligt domen var de båda myndigheterna egentligen alltför fristående från varandra för att kunna ingå ett sådant samverkansavtal. Tjänsten borde därför ha upphandlats i stället.

Domen spelade till sist ingen roll, eftersom det ingångna avtalet mellan Riksarkivet och Kungliga biblioteket hade överklagats för sent.

Den fick ändå Försäkringskassan att tveka kring om regeringens samordningsuppdrag är möjligt att utföra. Men även om rättsläget nu är oklart har myndigheten tänkt klart, uppger tidningen Computer Sweden.

"Vi kör på så får vi se var det slutar. Om det är så som Kammarrätten ser det så skulle det få enorma konsekvenser för all samverkan inom staten, så det blir väl en fråga för regeringen att lösa i så fall", säger Stefan Olowsson på Försäkringskassan till Computer Sweden.

Domen kring Riksarkivet och Kungliga biblioteket överklagades vidare till Högsta förvaltningsdomstolen i Stockholm som dock inte beviljat prövningstillstånd, också det eftersom avtalet överklagades för sent från början.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.