Omfattande strejker i tysk avtalsrörelse

TYSKLAND2018-01-09

Upp till 700 000 metallarbetare i Tyskland kan gå i strejk för att lägga kraft bakom IG Metalls krav på höjda löner och 28 timmars arbetsvecka under perioder i livet. Arbetsgivarna hotar att gå till domstol för att stoppa strejkerna.

Metallfacket i Tyskland kräver inte bara löneökningar, utan också rätt att arbeta 28-timmarsvecka för den som har barn eller äldre släktingar att ta hand om, uppger nyhetsbyrån AFP. Arbetsgivarna anser att en så drastisk förändring av arbetsvillkoren strider mot gällande lagstiftning och hotar att dra facket inför domstol om strejkerna fortsätter. Strejkerna startade i går, 8 januari, och nästa fas i avtalsförhandlingarna inleds på torsdag.

”Varningsstrejker” är en del av rutinen kring avtalsrörelsen i Tyskland. IG Metalls varningsstrejker den här veckan kan komma att omfatta upp till 700 000 medlemmar, som lägger ned arbetet under några timmar för att lägga ökad tyngd bakom de fackliga kraven, uppger AFP. IG Metall är Europas största fackförbund och företräder 3,9 miljoner anställda inom bland annat stålindustrin, bilbranschen och elektronikbranschen.

De tyska facken kräver löneökningar på sex procent i årets avtalsförhandlingar, medan arbetsgivarna erbjudit två procent. Men det är arbetsgivarnas svar på kravet på arbetstidsförkortning som skapat mest irritation hos facket. Kravet är att den som behöver ska få möjlighet att gå från ordinarie 35 timmars arbetsvecka till 28 timmar under upp till två år, med viss kompensation för lönebortfallet och rätt att återgå till heltidsarbete. Arbetsgivarna oroar sig för att så många som två av tre skulle kunna utnyttja en sådan rättighet och hävdar att reformen vore orättvis mot andra som valt att minska sin arbetstid på vanligt sätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA