Utökade strejker på tysk arbetsmarknad

NYHET2018-01-29
Det tyska fackförbundet IG Metall aviserar omfattande 24-timmarsstrejker under den kommande veckan, för att lägga kraft bakom sina krav i de pågående avtalsförhandlingarna, rapporterar Reuters.

Närmare en miljon metallarbetare i Tyskland har under januari deltagit i kortare arbetsnedläggelser. IG Metall anser inte att arbetsgivarna visat någon kompromissvilja, vilket ligger bakom att förbundet nu ökar trycket genom mer omfattande strejker. 24-timmarsstrejkerna kommer att drabba främst bilindustrin.

“Vi måste öka trycket på arbetsgivarna de närmaste dagarna så att de visar lite kompromissvilja”, sade IF Metalls ledare Joerg Hofmann vid en presskonferens på lördagen, rapporterar Reuters.

Enligt IG Metall finns det ingen poäng i att fortsätta samtalen under pågående stridsåtgärder, men Joerg Hofmann sade att man i princip är beredd att återuppta diskussionerna så snart arbetsgivarna visar tecken på att vara beredda till eftergifter. Om inte, förbereder facket medlemsomröstningar om utökade stridsåtgärder.

Den snabbaste ekonomiska tillväxten på sex år och låga arbetslöshetssiffror ligger bakom fackets krav på åtta procent i lönelyft för 3,9 miljoner anställda i järn- och stålindustrin i ett avtal för drygt två år. Facket kräver också rätt att gå ned i arbetstid till 28 timmar per vecka för den som har att ta hand om barn eller andra anhöriga, med garanti att få gå tillbaka till heltid, vilket är 35 timmar i veckan, skriver Reuters. Arbetsgivarna har gått med på löneökningar på 6,8 procent, men sager nej till kravet på förkortad arbetstid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.