Omstridd IT-chef fick lämna sin post

HÖGSKOLAN2010-03-23

Den IT-chef på Stockholms universitet som anklagats för trakasserier har nu blivit förflyttad. STs klubb­ordförande ser det som en seger för det fackliga arbetet.

ST Press har tidigare rapporterat om missnöje med chefen på IT-avdelningen på Stockholms universitet. Medarbetare har berättat om trakasserier och att de blivit hemförlovade helt utan arbetsuppgifter. En konsult har nu utrett arbetsmiljön och chefen har blivit förflyttad.

– Beskedet kom som en blixt från en klar himmel, men det är en väldig lättnad. Jag har aldrig någonsin fått så många samtal, sms och mejl. De kommer från personer som säger »Herregud vad skönt!«, berättar Kerry Söderblom, STs klubbordförande.

Han är glad att han vände sig till ST Press.

– Det var som om alla bollar började rulla snabbare då, säger han.

»Bekymmersamt och kritiskt«

I ett mejl från förvaltningschef Ann-Caroline Nordström till medarbetarna på avdelningen motiverar hon beslutet och skriver att hennes sammanfattade bedömning är att läget är »bekymmersamt och kritiskt«, och »väldigt låst«.

Den kritiserade chefen har nu fått ett annat jobb inom universitetet.

Kerry Söderblom ser situationen som en seger för det enträgna fackliga arbetet.

– Alla säger att facket inte gör något, men titta! Vi är en liten klubb, men vi kan förändra. Det här hade aldrig hänt om vi hade hållit tyst, säger han.

Vände sig till ST Press

Han har lagt mycket möda på att påverka det han uppfattar som arbetsmiljöproblem. Han har pratat med medlemmar, anmält universitetet till Högskoleverket för hur rekryteringen av chefen genomfördes, ställt upprepade frågor vid förhandlingar, fört diskussioner med de högre cheferna om trakasserier och alltför höga konsultarvoden. När han inte fick tillfredsställande svar valde han att vända sig till ST Press.

»Hade inte något val«

– Jag har varit rädd också, för vad som kan hända med mig. Men jag kom till en punkt där jag inte hade något val. Mobbning och trakasserier kan man inte acceptera.

Rekryteringen av en ny chef är nu inledd och universitetet har hittat lösningar för flera av de personer som varit hemförlovade.

ST Press har upprepade gånger försökt nå förvaltningschef Ann-Caroline Nordström för en kommentar.

STs Kerry Söderblom gläds över fackliga framgångar.<br>
Bild: Elis Hoffman
STs Kerry Söderblom gläds över fackliga framgångar.<br>

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.