Bild: Maria Groth/Mostphotos

Operan får betala böter efter dödsolycka

KUNGLIGA OPERAN2024-06-11

Kungliga Operan tvingas böta tre miljoner kronor sedan en scentekniker avlidit efter en fallolycka. Enligt åklagaren hade dödsolyckan ”med hög grad av sannolikhet” kunnat undvikas.

Den olycka på Kungliga Operan i Stockholm som nu fått sin rättsliga efterföljd inträffade i september i fjol, då en anställd scentekniker lutade sig över ett räcke på en balkong under ett arbetsmoment. Mannen föll 13 meter och avled senare på sjukhus till följd av sina skador.

Händelsen åtalsanmäldes av Arbetsmiljöverket och nu har åklagare Jennie Nordin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål beslutat om ett strafföreläggande.

Enligt åklagaren hade olyckan med ”hög grad av sannolikhet kunnat undvikas” om Arbetsmiljöverkets föreskrifter följts. Kungliga Operan åläggs därför att betala en företagsbot på tre miljoner kronor.

”Jag anser inte att de undersökt och riskbedömt det här arbetsmomentet och inte åtgärdat risken för fall”, säger Jennie Nordin till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA