Oro bland Försäkringskassans anställda

FÖRSÄKRINGSKASSAN2008-06-16

De nya reglerna i sjukförsäkringen kan leda till nya sjukskrivningar på Försäkringskassan, misstänker Gudrun Åhslund, ordförande för ST inom Försäkringskassan i Västernorrland.

Den här veckan skickar Försäkringskassan brev till 2 000 personer i Medelpad och Härnösand, skriver Dagbladet. Deras sjukpenning kommer att sänkas från den 1 juli till följd av de nya reglerna. Gudrun Åhslund bävar inför anstormningen av oroliga människor:

– Personalen har det otroligt jobbigt. Många är rädda att det här ska mynna ut i sjukskrivningar inom Försäkringskassan.

Riksdagen beslutade om de nya sjukförsäkringsreglerna för en dryg vecka sedan, och de nya reglerna börjar gälla 1 juli. Efter ett års sjukskrivning sänks sjukpenningen från 80 till 75 procent av lönen. Gudrun Åhslund tror att väldigt många av dem som berörs inte har förstått vad de nya reglerna kommer att innebära för den egna ekonomin.

– Personalen håller på att däcka ihop av det här. Vi har precis genomfört en stor omorganisation och så får man en ny ordning att anpassa sig till – med stora förändringar i yrkesrollen och bara en dags utbildning, säger hon till tidningen.

Hon anser att arbetsbelastningen redan nu är för hög på Försäkringskassan i Sundsvall. Många handläggare har alldeles för många ärenden liggande och hinner inte med. Det leder till ständigt dåligt samvete och oro, säger Gudrun Åhslund.

– Många handläggare jag prat­at med är rädda för att det ska leda till ohälsa och mynna ut i sjukskrivningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA