
Oro när SCB hyr in privat företag
SCB ska på försök lägga ut delar av myndighetens största undersökning – arbetskraftsundersökningen – på ett privat företag. ST är kritiskt. »Många känner sig överkörda, arga, övergivna och besvikna«, säger huvudskyddsombudet Tell Lennmark.
Många av SCBs intervjuare har arbetat i mer än tjugo år på myndigheten. De allra flesta av dem är deltidsarbetande kvinnor.
– Vi har en enorm känsla och stolthet för jobbet. Men vi känner att SCB inte värdesätter oss som en tillgång när man lägger ut delar av arbetskraftsundersökningen. Många är oroliga för sina jobb, säger Tell Lennmark, huvudskyddsombud för fältintervjuarna och ledamot i STs avdelningsstyrelse.
Han berättar att många intervjuare uttrycker att ledningen brister.
– I en sådan här kris är det en viktig signal med närhet, tydlig kommunikation och att generaldirektören står upp för oss. Men det saknas kurage från ledningens håll, anser han.
Han säger att det inte är intervjuarna som är problemet.
– Vi gör det vi blir tillsagda, professionellt, trots enorm arbetsbörda. SCBs intervjuare håller världsklass.
SCBs arbetskraftsundersökning, AKU, redovisar bland annat arbetslösheten och används ofta som underlag till politiska beslut.
Under senare år har myndigheten haft problem med ett allt högre bortfall och att undersökningar blivit allt dyrare att framställa, en trend som också gäller andra liknande undersökningar oavsett vem som utför dem, säger STs avdelningsordförande Kjell Jansson. En anledning är att folk är trötta på försäljare och väljer att inte svara i telefonen.
Det är bakgrunden till att SCB nu testar att lägga ut en del av arbetskraftsundersökningen på ett privat företag.
ST är kritiskt och har gjort ett förslag på hur man skulle kunna jobba för att minska bortfallet.
– SCBs beslut andas en indirekt kritik mot den nuvarande personalen, även om ledningen bedyrar annat, säger Kjell Jansson.
Enligt honom finns det 140 intervjuare ute i landet och 75 centralt i Örebro. Han uppskattar att arbetet med hela AKUn motsvarar jobb för kanske 100 personer.
– På sikt hotar det här befintliga intervjuares jobb. Vi kan inte se att problemen skulle vara annorlunda för en privat utförare.
SCBs generaldirektör, Stefan Lundgren, svarar i en skriftlig kommentar till Publikt att han inte anser att kritiken mot myndighetsledningen är befogad. Det är också en stor fördel med att ha intervjuverksamheten inom organisationen, anser han. Men att lägga ut delar av AKU »innebär en avlastning av en i dagsläget hårt pressad intervjuarorganisation och att lära av andra på områden där SCB haft svårt att hitta egna lösningar«, skriver generaldirektören.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.