Otillgängligt på statens webbplatser

IT-SÄKERHET2009-12-09
Myndigheter är sämst på att hålla sina webbplatser igång. Det visar en mätning från företaget SiteScanner under sommaren och hösten 2009. Bäst är banker och sökmotorer.

SiteScanner har undersökt tillgängligheten hos olika branscher, genom att kontrollera om webbplatser varit tillgängliga på nätet. Var tionde minut har en dator skickat en http-fråga till respektive adress för att kontrollera om den svarar. I ett tillgänglighetsindex konstaterar företaget att statliga myndigheter är sämst på att hålla sin webb igång.

Sammanräknat till hela timmar har myndigheternas webbplatser legat nere totalt 26 timmar under mätperioden, medan banker och sökmotorer bara varit oåtkomliga under 5 timmar.

– Vi ser att det svänger mycket från bransch till bransch. På vissa håll ser det riktigt bra ut, medan andra branscher har en lång väg kvar att gå innan en godkänd tillgänglighetsnivå nås, säger SiteScanners vd Olle Bodelius i ett pressmeddelande.

Också svenska mediaföretag har sämre tillgänglighet än genomsnittet, med 23 timmars nertid. Det tycker Olle Bodelius är förståeligt:

– Mediesajter är oftast tunga och välbesökta, det kan vara en förklaring till deras siffra. Men för myndigheterna finns ingen ursäkt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT Arbetsmarknad
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.