Pagrotsky: Det duger inte

HÖGSKOLAN2005-10-18

ST Press har frågat kultur- och utbildningsminister Leif Pagrotsky om hur han ser på könsfördelningen inom högskolan. Svaret har vi fått genom hans pressekreterare Thomas Johansson:

– Jag är orolig för att den sneda könsfördelningen består, bland annat inom områden som teknik, undervisning och vård.

– Sveriges universitet och högskolor ska vara en drivkraft för modernisering och förnyelse i samhället, då duger det inte att ledningarna för högskolorna är ojämställda.

Vad ska du göra åt det?

– För att nå rekryteringsmålet för professorerna (mindre högskolor ska sträva efter 40–60 procent av vardera könet) krävs först en jämnare fördelning i de underliggande lärarkategorierna. Det är därför glädjande att det numera är en helt jämn könsfördelning bland nybörjarna i forskarutbildningen.

–För att integrera och lyfta fram jämställdheten i verksamheten krävs ett medvetet arbete vid varje lärosäte. Det är ett ansvar som gäller såväl högskolans ledning som dess lärare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA