Annons:

Påkörd spårvagnsförare accepterar förlikning

SPÅRTRAFIKEN2023-11-27

ST stämde tidigare i år spårtrafikoperatören VR efter att företaget sagt upp en förare som blivit påkörd av en taxibil. Medlemmen och arbetsgivaren har nu gått med på en förlikning, och tvisten kommer därför inte att gå vidare till förhandling i Arbetsdomstolen.

I september förra året blev spårvagnsföraren på Tvärbanan i Stockholm påkörd av en taxibil i en korsning. Föraren bromsade, men taxibilen krockade ändå in i spårvagnens sida. Arbetsgivaren VR hävdade efter olyckan att föraren brutit mot företagets interna föreskrifter genom att inte använda nödbromsen och valde därefter att säga upp honom, vilket Publikt tidigare rapporterat om.

ST tog strid mot arbetsgivaren och lämnade in en stämning till Arbetsdomstolen där förbundet krävde att uppsägningen skulle ogiltigförklaras och begärde ett skadestånd på 200 000 kronor till föraren.

En av de förändringar i lagen om anställningsskydd som började gälla förra hösten innebär att kravet på att en anställning ska bestå under en tvist om uppsägning har tagits bort. Eftersom uppsägningen skedde innan de nya reglerna trädde i kraft har de tidigare bestämmelserna tillämpats. Föraren har därför arbetat kvar på bolaget under tvisten, men med andra arbetsuppgifter.

Men nu har parterna kommit överens om en förlikning och förhandlingen i Arbetsdomstolen är därför inställd, berättar STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.

– Vi försöker alltid göra upp tvister och då handlar det om vad medlemmen vill. Tidigare i processen hade arbetsgivaren lämnat så låga bud att det inte fanns någon möjlighet för en uppgörelse, säger han.

Efter ett tag höjde arbetsgivaren sitt bud, och samtidigt började medlemmen att tänka i banor kring att byta jobb, säger Joakim Lindqvist. Det öppnade för en lösning där medlemmen gick med på att avsluta sin anställning.

– Jag kan inte säga något belopp, men arbetsgivaren höjde rejält, och det blev intressant för medlemmen att hitta en uppgörelse.

Joakim Lindqvist kan inte se någon direkt nackdel med att ärendet inte prövas i Arbetsdomstolen.

– Det fanns inget speciellt prejudikatvärde här som skulle kunna bli viktigt i framtiden, utan det här var en väldigt specifik situation där han blev påkörd av en taxi som körde mot rött. Om medlemmen är nöjd så är även vi från ST nöjda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Spårtrafiken
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA