Annons:

Parisarna försöker leva som vanligt igen

FRANKRIKE2015-12-08

»Jag tror att det kommer att bli fler attentat. Det bästa är ändå att fortsätta att leva som vanligt«, säger Catherine Hanout, domstolssekreterare på Justitiepalatset i Paris. Men hon är orolig för de politiska konsekvenserna av attentaten.

– Jag bestämde mig direkt för att inte ge efter för rädslan. Helgen efter attacken åkte jag och handlade i ett köpcentrum, och på måndagen var jag på jobbet igen, säger Catherine Hanout.

Hon är sekreterare på avdelningen för civila mål på Justitiepalatset i centrala Paris. Förutom domstolar finns här en stor polisstation och två historiska monument som ofta besöks av turister.

Catherine Hanout berättar att det numera tar lite längre tid för henne att ta sig in till kontoret, eftersom flera entréer har stängts efter terroristattacken 13 november.

– Vi är förmodligen mycket mer skyddade här inne än utanför, säger hon.

Precis som många andra parisare tillbringar hon flera timmar om dagen i tunnelbanan.

– Jag märker ju att jag är mer vaksam än tidigare. Jag tror att det kommer att bli fler attentat. Men det är viktigt att fortsätta att gå ut och träffa folk.

Catherine Hanout är ombud för en av Frankrikes fackliga centralorganisationer, CGT, som ofta kritiserar socialistregeringen för dess ekonomiska politik.

– Jag tycker inte om att Frankrike svarar med att bomba Syrien. Jag är orolig för att civila kommer att skadas. Men det är svårt att vara kritisk i det här läget. Det är mycket vi inte vet.

Hon berättar att de av hennes kolleger som arbetar med kriminalmål just nu har en enorm arbetsbörda.

Det kommer att råda undantagstillstånd i Frankrike fram till februari 2016, vilket ger polisen större befogenheter och har lett till att fler personer än vanligt har gripits.

Catherine Hanout är orolig för polisiära övertramp mot muslimska invånare. Hon befarar också att det högerextrema partiet Nationella Fronten tar över makten i flera regioner efter de regionala valen som avslutas 13 december.

– Det banar vägen för ett hårdare samhälle med större motsättningar, säger Catherine Hanout.

Terrorattentat på sex platser i paris

  • På kvällen 13 november genomfördes terrorattentat på sex platser i centrala Paris. I konserthallen Bataclan togs flera personer som gisslan.
  • 130 personer dog vid attentaten och mer än 350 skadades, varav ett hundratal allvarligt.
  • Islamiska staten, IS, tog på sig skulden för attentaten.
  • Efter attentaten utökade Frankrikes president FranÇois Hollande flygangreppen mot IS i Syrien.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA