Parterna lämnar eget förslag om konflikträtten

ARBETSRÄTT2018-06-05
Arbetsmarknadens parter lämnar ett eget lagförslag om konflikträtten. Syftet är att det ska användas i stället för det förslag som väntas från den utredning som regeringen tillsatt. "Ett styrkebesked", enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Svenskt Näringsliv, Transportföretagen och de tre fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco presenterade på tisdagen ett, enligt egen utsago, fullfjädrat förslag till lagtext med motivering som ska lämnas över till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S.

Tanken är att det partsgemensamma förslaget ska få regeringen att släppa den utredning som tillsattes förra året – mot bakgrund av Hamnarbetarförbundets konflikt i Göteborgs hamn – vars kommande förslag enligt facken hotar att begränsa strejkrätten alltför hårt.

I direktiven till regeringens utredning fanns en öppning för att förbjuda stridsåtgärder på arbetsplatser där det redan finns kollektivavtal. I förlängningen finns risken en sådan regel leder till att arbetsgivare börjar ”avtalsshoppa” och välja ett avtal med dåliga villkor, ansåg facken.

Det parterna nu i stället föreslår är att även organisationer som inte har kollektivavtal ska få vidta stridsåtgärder, men enbart om syftet är att få till stånd ett eget kollektivavtal med fredsplikt. Andra krav på organisationen är att de förhandlat innan de startar en konflikt, och att kraven är ”allvarligt menade”. Det blir enligt förslaget Arbetsdomstolen som får bedöma om alla förutsättningar är uppfyllda.

Förslaget har utarbetats av en partsgemensam arbetsgrupp med stöd av Erland Olausson, som är opartisk ordförande för industriavtalet och tidigare vice ordförande och avtalssekreterare i LO. Han sade på presskonferensen att förslaget inte står i strid med föreningsrätten eller de internationella konventioner om konflikträtten som Sverige måste följa.

– Det här förslaget innebär att fackförbund som inte har kollektivavtal underkastas samma regler som andra fack. De får precis samma förutsättningar som övriga organisationer.

Kort efter att förslaget presenterats förklarade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att parternas upplägg var att föredra framför hennes egen utredning som offentliggörs fredagen 8 juni.

"När parterna är överens om ett lagförslag, som jag bedömer är välgenomarbetat och väl balanserat, i en sådan här svår och viktig fråga ärdet självklart för mig att det går före andra förslag", kommenterade hon i ett pressmeddelande.

Ylva Johansson, S.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Ylva Johansson, S.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kollektivavtal
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.