Utredningsförslag läggs i malpåse

ARBETSRÄTT2018-06-11
Regeringens särskilde utredare föreslår att rätten att vidta stridsåtgärder begränsas och att en särskild nämnd inrättas för att besluta om fredsplikt. Men utredningens förslag läggs åt sidan till förmån från det förslag arbetsmarknadens parter presenterat.

Den särskilde utredaren Tommy Larsson fick i uppdrag att utreda om det vore möjligt att begränsa rätten till stridsåtgärder till att bara gälla i samband med förhandlingar om kollektivavtal, och att undersöka om en nämnd ska inrättas som vid behov kan fatta beslut om samordning av kollektivavtal och om fredsplikt till följd av ett kollektivavtal. Utredningsuppdraget kom till på grund av de många stridsåtgärder som förekommit mellan Hamnarbetarförbundet och Göteborgs hamn.

Men utredningen förekoms av att arbetsmarknadens parter själva presenterat ett förslag till hur stridsåtgärder ska hanteras. Det blir nu parternas lösning som regeringen kommer att arbeta vidare med.

”Det är oerhört värdefullt att parterna är överens och deras förslag är väl genomarbetat och avvägt”, kommenterar arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, S, i ett pressmeddelande.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.