Utredningsförslag läggs i malpåse

ARBETSRÄTT2018-06-11

Regeringens särskilde utredare föreslår att rätten att vidta stridsåtgärder begränsas och att en särskild nämnd inrättas för att besluta om fredsplikt. Men utredningens förslag läggs åt sidan till förmån från det förslag arbetsmarknadens parter presenterat.

Den särskilde utredaren Tommy Larsson fick i uppdrag att utreda om det vore möjligt att begränsa rätten till stridsåtgärder till att bara gälla i samband med förhandlingar om kollektivavtal, och att undersöka om en nämnd ska inrättas som vid behov kan fatta beslut om samordning av kollektivavtal och om fredsplikt till följd av ett kollektivavtal. Utredningsuppdraget kom till på grund av de många stridsåtgärder som förekommit mellan Hamnarbetarförbundet och Göteborgs hamn.

Men utredningen förekoms av att arbetsmarknadens parter själva presenterat ett förslag till hur stridsåtgärder ska hanteras. Det blir nu parternas lösning som regeringen kommer att arbeta vidare med.

”Det är oerhört värdefullt att parterna är överens och deras förslag är väl genomarbetat och avvägt”, kommenterar arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, S, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA