Pensionsavtal kan sägas upp

TJÄNSTEPENSION2014-09-15
I förra avtalsrörelsen enades parterna på det statliga området om att förhandla fram ett nytt pensionsavtal. Men förhandlingarna har ännu inte påbörjats. Om Arbetsgivarverket säger upp avtalet före 1 oktober upphör det att gälla vid årsskiftet.

Arbetsgivarverket vill göra ändringar i det statliga pensionsavtalet. Anledningen är att man vill gå över till ett system som enbart bygger på avgiftsbestämda pensioner. I det nuvarande pensionsavtalet, som kallas PA 03, är några delar av pensionen förmånsbestämda. Det innebär att avtalet garanterar arbetstagaren vissa belopp – oavsett avkastningen hos pensionsförvaltaren.

Under den förra avtalsrörelsen gick förhandlingsrådet OFR, där ST ingår, med på att förhandla om ett avgiftsbestämt pensionssystem. STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar uppger att parterna nu befinner sig i vad hon kallar analys- och utredningsfas inför kommande förhandlingar. Men trots att vägen till ett nytt avtal fortfarande är lång, kan arbetsgivarsidan välja att säga upp det nuvarande pensionsavtalet.

Om avtalet sägs upp före 1 oktober upphör det att gälla vid årsskiftet. Om det däremot inte sägs upp före dess, kommer det att fortsätta gälla åtminstone till årsskiftet 2015/2016.

– Om avtalet skulle sägas upp faller också våra löften om att förhandla om ett avgiftsbaserat system. Då gäller inte de löftena längre, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Förmånsbestämt och avgiftsbestämt

 

Förmånsbestämd pension

Pensionens storlek är bestämd i förväg. Den som går i pension är garanterad en viss procent av lönen under de fem sista åren i arbetslivet. I PA03 får den som är född före 1973 eller tjänar över 7,5 inkomstbasbelopp (35 375 kronor i månaden) förmånsbestämd pension.

 

Avgiftsbestämd pension

Ett visst belopp eller en viss procent av lönen avsätts. Hur stor pensionen blir beror på hur mycket pengar som har betalats in och hur stor avkastning det har blivit på dem – det vill säga hur stort pensionskapitalet är när pensionen ska börja betalas ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pensioner
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.