Pensionsmiss kostar nio miljoner kronor

RIKSREVISIONEN2008-04-02

Nio miljoner kronor kostar en miss som Riksrevisionen gjort. I tre år har myndigheten betalat in till riksrevisorernas pensioner enligt fel avtal.

Riksrevisionen bildades sommaren 2003. De tre riksrevisorerna följde PA 03, ett avtal om tjänstepension för statligt anställda som trädde i kraft samma år. Arbetsgivaren har varje månad gjort pensionsinbetalningar enligt det avtalet.

Först efter tre år upptäcktes att riksrevisorerna i stället ska följa det gamla pensionsavtalet, PA 91, som har förmånligare villkor. Det var genom Statens pensionsverk, SPV, som felet uppdagades.

Felet nu åtgärdat

På SPV säger man att en särskild förordning gäller för vissa högre statliga chefer som tillsätts av regeringen eller – som i riksrevisorernas fall – av riksdagen. Enligt förordningen har de högre chefstjänstemän som hade en sådan tjänst, innan PA 03 trädde i kraft, rätt att välja vilket pensionsavtal de ska följa.

Det här hade Riksrevisionen inte uppmärksammat och inte heller den nämnd som lönesätter riksrevisorerna. Nu är felet åtgärdat, enligt Riksrevisionens ekonomichef Gunwer Svantesson. Notan går på nio miljoner kronor, en miljon per riksrevisor och år.

Ska inte påverka granskningen

Till SVTs Rapport har Gunwer Svantesson sagt att pengarna måste tas från årets budget, men att det inte kommer att påverka Riksrevisionens granskningsverksamhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Allmän pension
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA