Personal flyttas om i Lantmäteriet

NYHET2004-12-01

Ledningen för Lantmäteriet vill samla personal för stödfunktioner i större enheter. Det kan innebära att anställda måste flytta.

Förslaget har förts fram i en utredning om funktioner för ledning och stöd. Tanken är att generaldirektören ska ha mindre stab för strategiska frågor närmast sig. Liknande staber ska finnas på de tre divisionerna, medan personalen i stödfunktionerna samlas i större utförarenheter.

I dag arbetar omkring 260 personer i så kallade koncerngemensamma funktioner. Det finns också administrativ personal i varje län.

Ett syfte med omorganisationen är att förhindra dubbelarbete. Men facket tycker att man ännu inte fått tydlig information om var dubbelarbetet skulle finnas eller vilka konkreta konsekvenser förslaget får för personalen.

– Det är för stort och för luddigt för att vi ska kunna gå med på det nu, säger Lena Berglund, ordförande för ST inom Lantmäteriet. Vi ställer oss också frågande till brådskan.

En anledning till att inte hasta är att myndigheten väntar på sin nya GD. Just nu finns en tillförordnad GD, Stig Jönsson. Det vore naturligt att låta den kommande generaldirektören få bestämma om organisationen kring sig, anser Lena Berglund. En ny GD kan komma att utses inom kort.

Dessutom väntas inom kort ett regeringsförslag om andra stora förändringar i Lantmäteriet.

Om förslaget leder till centralisering till huvudkontoret i Gävle innebär det att arbetstillfällen försvinner på andra håll i landet. Men det kan också bli Gävle som förlorar, om utförarenheter placeras på annat håll.

Just nu pågår MBL-förhandlingar. Både ST och Saco har krävt förtydliganden om förslaget, riskanalyser enligt Arbetsmiljölagen och att den nya organisationen förankras bland de anställda innan beslut om den fattas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA