Bild: Mostphotos

Personalen på KTH ska återgå till campus

HÖGSKOLAN2021-06-17

På Kungliga Tekniska högskolan, KTH, ska i princip all personal återgå till arbete på campus från 16 augusti, enligt rektors beslut. ”Ett onödigt risktagande”, tycker ST-medlemmen Erika Grehn. STs sektionsstyrelse har begärt att beslutet ska förtydligas.

Folkhälsomyndigheten har nyligen förlängt sin rekommendation om mesta möjliga distansarbete från 15 september till 30 september. Men samtidigt finns regeringsbeslut om att undervisning i bland annat högskolan ska kunna hållas på plats från 1 juni.

På KTH har regeringens beslut lett till att ledningen planerar för en återgång från distansarbetet för alla personalgrupper från 16 augusti. Den enskilde anställde kan dock begära ett distansarbetsavtal och – om det beviljas – få arbeta hemifrån upp till två dagar i veckan.

STs sektionsordförande Susanna Elfving Blomster säger att hon har förståelse för att anställda behöver vara på plats när lärosätet ska ta emot nya och gamla studenter. Men beslutet är otydligt, vilket medfört många samtal från medlemmarna, säger hon.

– Alla förväntas inte vara på plats samtidigt, men det framgår inte. Vi har också lyft frågan om vilka grupper som behöver vara på campus och vilka som inte behöver det, men det har vi inte fått svar på. Och många medlemmar är oroliga.

Erika Grehn är en av dem. Hon arbetar inom HR på en av KTHs fem skolor.

– Jag tycker att det känns tveksamt att gå tillbaka 16 augusti. Man bör tänka på att minimera riskerna för smittspridning.

För hennes egen del har det dock kommit besked från skolledningen att de som kan arbeta på distans har möjlighet att fortsätta med det till 30 september.

Både hon och Susanna Elfving Blomster bedömer att de fem skolorna kommer att tolka beslutet på skilda sätt. Det kan uppfattas som orättvist, påpekar Susanna Elfving Blomster.

Det tror inte personalchefen Annica Fröberg.

– Alla skolor har för avsikt att på sikt använda distansarbetsavtal där det finns möjlighet, men man har olika förhållningssätt när det gäller tidpunkten för att skriva avtal.

Ett viktigt argument för att ha personal på plats är att ge nya studenter som kommer direkt från gymnasiet ett bra mottagande och stöd, säger hon.

– Vi har fått signaler från gymnasieskolan att de på grund av distansundervisningen har sämre förkunskaper för högskoleutbildning. Vi har fokus på att hjälpa dessa ungdomar som förlorat mycket.

Hon ser inte Folkhälsomyndighetens rekommendationer om distansarbete som ett hinder för en återgång till campus.

– Rekommendationen gäller ju utifrån verksamhetens behov. Att skjuta på mottagandet av studenter till senare i höst skulle få mycket stora konsekvenser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA