Polisanställd åtalad för bidragsbrott

POLISEN2020-03-04
En arrestvakt vid Polisen i Västsverige har åtalats för sju fall av bidragsbrott. Om kvinnan fälls riskerar hon att avskedas från anställningen, enligt personalansvarsnämnden.

Åtalet omfattar sju olika tillfällen då arrestvakten uppgett till Försäkringskassan att hon varit hemma från jobbet för vård av sjukt barn, men då barnet i själva verket varit på skolan och den anställde själv varit på jobbet. Två av händelserna rubriceras som bidragsbrott, medan brotten i övriga fall enligt åtalet betraktas som ringa bidragsbrott.

I ett beslut från Polisens ansvarsnämnd konstateras att den anställde kommer att skiljas från sin anställning om hon döms för bidragsbrott. Om arrestvakten bara döms för ringa bidragsbrott kommer hon att få behålla jobbet.

Sammanlagt har den åtalade vid de sju tillfällena fått 8 409 kronor i felaktig ersättning från Försäkringskassan. Enligt Försäkringskassan har arrestvakten bland annat ansökt om tillfällig föräldrapenning för dagar då hon inte avstått arbete i korrekt omfattning och för dagar då hon haft semester eller när barnet varit närvarande i skolan. Kvinnan har betalat tillbaka pengarna till Försäkringskassan sedan felaktigheterna uppdagades.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.