Polisanställda anmälda för sexuella meddelanden

POLISEN2023-03-08

En polisanställd skickade en oönskad ”dickpic” till en kvinna. En annan skickade bilder på sig själv i uniform och texter av grov sexuell karaktär till en 18-årig flicka. Nu har båda fallen hamnat i Polismyndighetens personalansvarsnämnd.

I det ena fallet hade en polisanställd man skickat en bild på sitt kön, en så kallad dickpic, till en kvinna, vilket ledde till åtal för sexuellt ofredande. I förhör sade han att det skett ett misstag och att han hade tänkt skicka bilden till en annan kvinna – som enligt hans utsago hade bett om den. Den andra kvinnan har också förhörts och säger att hon inte bett om eller samtyckt till bilden.

Detta fall har inte prövats i Polisens personalansvarsnämnd, men nämnden skriver i ett yttrande till tingsrätten att den anställde får behålla sitt jobb vid fällande dom.

Det andra fallet gäller en manlig anställd på Polisens nationella operativa avdelning, Noa, som får en varning efter att ha skickat texter som enligt personalansvarsnämnden är ”av grov sexuell karaktär” på Snapchat till en 18-årig kvinna. Mannen berättade även att han var polis och skickade en bild på sig själv i polisuniform och på handfängsel.

Personalansvarsnämnden anser att mannens agerande riskerat att skada förtroendet för Polisen. Nämnden tar emellertid fasta på att båda parter var vuxna och låter påföljden stanna vid en varning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.