Polischef åtalas för grundlagsbrott

NYHET2004-11-04

Stockholms länspolismästare Carin Götblad och ytterligare en chef inom Stockholmspolisen åtalas för att ha försökt efterforska källor.

Justitiekansler Göran Lambertz har stämt Carin Götblad för brott mot tryckfrihetsförordningens efterforskningsförbud alternativt tjänstefel.

Medåtalad är Birgitta Fröblad, biträdande enhetschef för Enheten för interna utredningar vid länets polismyndighet.

Upprinnelsen till åtalet är en artikel i Nynäshamnsposten i maj 2002. Artikeln rörde en mordbrand, och baserades delvis på ett polisförhör i en pågående förundersökning.

JK utredde utlämnandet

Justitiekanslern, JK, utredde om någon inom polisen hade gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikten genom att lämna ut förhörsprotokollet till journalisten.

JK kom fram till att så inte var fallet. Trots det startade Carin Götblad en arbetsrättslig utredning, och en polisinspektör förhördes om huruvida det var hon som hade lämnat ut protokollet.

Efterforskade tillåtna läckor

Därmed har Carin Götblad och hennes medåtalade försökt efterforska tillåtna läckor till medierna, anser JK. Och det är förbjudet enligt Tryckfrihetsförordningens regler om meddelarfrihet. Enligt JK kan de båda polischeferna också ha gjort sig skyldiga till otillåten repressalie, vilket i så fall är tjänstefel.

Med några undantag har offentliganställda rätt att lämna ut hemliga uppgifter till medierna, däremot inte själva handlingen. Anledningen till att det var lagligt att lämna ut förhörsprotokollet var att protokollet inte var en allmän handling då det lämnades ut.

– För att utlämnandet ska vara brottsligt krävs att det rör sig om en sekretessbelagd allmän handling, och då måste handlingen vara antingen expedierad eller upprättad, förklarar Feryal Mentes, handläggare på JK.

Ett förhörsprotokoll anses upprättat när hela förundersökningen är klar. Om det skickas till någon utanför myndigheten, till exempel till domstolen inför en häktning, är det expedierat. Men det hade inte skett i detta fall.

– Förhörsprotokoll kan också vara preliminära. Och då ska de inte betraktas som allmänna handlingar även om de skickas utanför myndigheten, säger Feryal Mentes.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA