Polisen i nytt JämO-fall

JÄMO2007-03-26

En kvinnlig civilanställd i Stockholmspolisens IT-brottsgrupp har JämO-anmält arbetsgivaren för könsdiskriminering. Anmälan gäller allt från lön och arbetsuppgifter till behandling av chefer och arbetskamrater.

”Jag anser att det är mäns vänskap som har styrt hur de har hanterat och löst problemen. Som kvinnan har jag blivit förloraren. Men inte bara jag – även verksamheten.”

Så skriver kvinnan i sin anmälan till Jämställdhetsombudsmannen, JämO. Hon har 3,5 års högskoleutbildning inom data och systemvetenskap samt nio års erfarenhet som systemutvecklare inom polisen. Diskrimineringen började redan när hon sökte sitt nuvarande arbete i polisens IT-brottsgrupp, anser hon. Till en början fick hon bara ett vikariat, medan manliga nykomlingar fick fast jobb direkt trots lägre kvalifikationer.

På grund av ställningen som vikarie fick hon inte gå den tioveckorsutbildning som kollegorna gick och som belönades med 1 000 kronor högre månadslön.

Kvinnan blev nyligen omplacerad till ett enkelt arbete. Hon är kvar inom samma avdelning, men har av rotelchefen fått veta att hon inte behöver gå på arbetsplatsträffar eller andra möten.

I anmälan uttrycker kvinnan besvikelse över sitt lokala fackliga ST-ombud, som hon anser agerade över hennes huvud och lierade sig med arbetsgivaren.

JämO kan dock komma att lämna över ärendet till ST, eftersom ST-avdelningen nu överväger att driva kvinnans fall som ett diskrimineringsärende.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA