Polisen rustar sig inför influensan

PANDEMIN2009-09-02

Rikspolisstyrelsen har gett planeringen inför svininfluensan särskild prioritet. Alla länsmyndigheter har gjort en pandemiplan. Och antalet sjuka ska varje vecka rapporteras till Rikskriminalpolisen.

”Polisen prioriterar att upprätthålla allmän ordning. Vi ska vara tillgängliga, både ute i samhället och genom våra kontaktvägar. Vi ska också prioritera utredningar med frihetsberövade personer för att hålla de lagstadgade tidsfrister som finns”, kommenterar Mattias Andersson, enhetschef vid Polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen, planeringen.

Tapio Lehto är chef för arbetsmiljösektionen på Polismyndigheten i Stockholms län och samordnar stockholmspolisens pandemiplanering.

– Mycket av planeringen handlar om att förebygga spridning av smitta bland personalen och att klara av en eventuellt kraftigt reducerad personalstyrka.

Precis som de andra länsmyndigheterna är stockholmspolisen skyldig att varje vecka rapportera in antalet sjuka till Rikskriminalpolisen, som har till uppgift att ha en bild över läget hela landet.

– Vi är beredda på att personal kan komma att flyttas dit behoven är störst. I första hand inom distrikten och vårt län, men man kan även begära hos Rikspolisstyrelsen att få hjälp av de andra länsmyndigheterna, säger Tapio Lehto.

Tapio Lehto vill i dagsläget inte uttala sig om vilka personalgrupper eller funktioner inom stockholmspolisen som är särskilt viktiga att upprätthålla.

– Men utan att säga för mycket så är de flesta funktioner inom polisen samhällsviktiga.

På Rikspolisstyrelsen har man inrättat en stab för att samordna Polisens pandemiplanering, men också för den egna interna hanteringen av svininfluensan. Internt har städningen utökats och det finns handsprit på toaletterna. För att underlätta för personal att jobba hemifrån har fler bärbara datorer köpts in.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Krisberedskap
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA