Arbetsgivare kan beordra distansarbete

SMITTSKYDD2009-09-01

En statlig arbetsgivare får inte tvinga en anställd som verkar sjuk att sjukskriva sig. Däremot kan medarbetaren beordras att arbeta på distans. Det skriver Arbetsgivarverket.

Sjukskrivning är en rättighet för anställda, inte en skyldighet. Därför kan inte arbetsgivare tvinga någon till sjukskrivning. Det konstaterar Arbetsgivarverket i sin information till statliga myndigheter med anledning av svininfluensan, A(H1N1).

Men enligt arbetsmiljölagstiftningen har arbetsgivaren en skyldighet att försöka hindra smittspridning på arbetsplatsen och kan därför uppmana en anställd till sjukskrivning. Om medarbetaren trots detta vill arbeta kan arbetsgivaren beordra den anställde att tillfälligt arbeta på distans med bibehållen lön. 

Arbetsgivarverket menar dock att svininfluensan normalt leder till att man mår väldigt dåligt. Av den anledningen tror verket inte att det kommer att bli vanligt att sjuka personer vistas på arbetsplatsen.

Sture Nordh, ordförande för TCO, tycker dock inte att det är tillräckligt. Han vill att anställda som får svininfluensa ska slippa karensdag, i syfte att minska smittspridningen. Om sjukskrivning inte innebär något ekonomiskt avbräck, stannar fler hemma, tror han.

– Regeringen borde pröva om det går att ändra sjuklagen så snart som möjligt, säger Sture Nordh till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA