Polisen ska bli bättre på hedersbrott

POLISEN2019-10-07
Polisen genomför två åtgärder för att förbättra arbetet mot hedersrelaterade brott, uppger Ekot. Det handlar dels om en bred utbildningsinsats, dels om att införa en rutin för att alltid göra en bedömning av om ett brott är hedersrelaterat.

För att skärpa polisens arbete mot hedersrelaterad brottslighet ska förundersökningsledaren regelmässigt göra en bedömning om det anmälda brottet kan vara hedersrelaterat. Syftet är att utredningen ska komma i gång snabbare, enligt Ekot.

”Att införa en markering i våra utredningssystem blir ju också ett sätt att medvetandegöra att det kan finnas ett hedersmotiv för den som ska granska anmälan. Därmed tänka tanken att det kan vara fråga om ett hedersrelaterat brott”, säger kommissarie Jenny Edin till Ekot. 

Om de hedersrelaterade brotten inte identifieras i inledningsskedet, utan först flera veckor senare riskerar polisen att bevisning går förlorad och att skydd och stöd för den som utsatts för brottet uteblir, konstaterar hon.

I höst inleds också en satsning där poliser från hela landet ska utbildas om hedersrelaterade brott, problematiken bakom och hur polisen kan förbättra sitt arbete, uppger Ekot. Avsikten är att de brott med hedersmotiv ska identifieras snabbare och rätt åtgärder vidtas.

Från årsskiftet införs hårdare straff för hedersrelaterade brott och en statlig utredning om hur den nya brottsrubriceringen ska införas pågår.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.