Polisens IT-system kan läggas ned

POLISEN2014-02-05

Rikspolischefen Bengt Svenson låter en arbetsgrupp ta fram underlag för ett beslut om det hårt kritiserade datasystemet Pust. ”Det enda beslut som kan tas är att lägga ned systemet. Och jag tror att det vore det rätta”, säger det nationella huvudskyddsombudet Bo Gustavsson.

Polisens nya ärendehanteringssystem SiebelPust infördes förra året och används än så länge bara för några typer av mängdbrott, såsom ringa narkotikabrott och rattfylleri. Målet är att alla brott så småningom ska hanteras i systemet.

Polisledningen mål var ett ärendehanteringssystem som skulle kunna användas ute i fält och vara användarvänligt, effektivt och säkert. Systemet skulle bidra till att öka polisens synlighet och öka andelen uppklarade brott.

Men Pust har varit en huvudvärk för alla berörda sedan starten. Omständliga procedurer, otydlig struktur och mängder av inbyggda fel har medfört att avrapportering av enkla ärenden kan ta timmar i anspråk.

Problemen har främst drabbat poliser, men civilanställda använder också systemet i viss utsträckning, säger ST-medlemmen Bo Gustavsson, som är nationellt huvudskyddsombud.

– Arbetet tar längre tid, och man har inte ökat bemanningen. Vi får en ström av anmälningar om tillbud och en och annan arbetsskada.

Huvudskyddsombuden ska nu gå igenom och granska anmälda arbetsskador från personer som arbetar i Pust.

Systemet har hittills kostat omkring 125 miljoner kronor. Upphandlingen genomfördes inte på ett bra sätt, anser Bo Gustavsson.

– Man hade inte med användarna vid upphandlingen, och de som genomförde den hade inte den nödvändiga kunskapen. Vi fick inte det vi behöver.

I oktober förra året redovisade revisionsbyrån Ernst & Young, på uppdrag av Rikspolisstyrelsen, en analys av Pust. Slutsatsen var att Pust inte är ett lämpligt ärendehanteringssystem för polisen och att polisen bör ”börja om från grunden” genom att ta fram en tydlig kravställning på ett modernt utredningsstöd.

Men polisens ledning beslutade att fortsätta att använda Pust tills vidare. Genomförandekommittén för den nya polisorganisationen, som ska införas 1 januari 2015, har dock stoppat en planerad utvidgning av IT-systemet till fler brottstyper än de fem som nu ingår i systemet.

Rikspolischefen Bengt Svenson har nu i en kommentar på Polisens hemsida gett kritikerna rätt. ”Pust i dess nuvarande form svarar inte upp mot de krav som ställts.”

Rikspolischefen lovar att ”inom kort” fatta beslut om en lösning, men säger att personalen till dess måste fortsätta att arbeta i systemet.

Bo Gustavsson tolkar Bengt Svensons uttalande som att ett kommande beslut rimligen innebär att Pust stoppas – annars skulle inget beslut behövas.

– Det beslut som kan tas är att lägga ned. Och jag tror att det vore det rätta.

Alla huvudskyddsombud inom polisen i Skåne kräver i en skrivelse till länspolismästaren att Pust stoppas omedelbart och att ett nytt system utarbetas i mycket nära samarbete med brukarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Claes Andersson (ej verifierad) ons, 02/05/2014 - 14:04
Vem kommer ställas till svars för detta misslyckande? Bengt Svenson kommer naturligtvis ducka och peka på någon annan - igen.
Samtidigt som Pust läggs ner bör Justitieministern byta ut RPC samtidigt. Inte en dag för sent.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA