Polisförbundet stämmer staten på nytt

ARBETSRÄTT2016-01-27
Nu stämmer Polisförbundet staten på ytterligare tio miljoner kronor för missar när myndigheten omorganiserades. Också i höstas stämde förbundet staten med ett krav på tio miljoner kronor.

I höstas stämde Polisförbundet staten i Arbetsdomstolen för att staten inte fullgjort sin förhandlingsskyldighet när den nya sammanhållna Polismyndigheten bildades och ersatte de då 21 länsmyndigheterna. Också den nya stämningen gäller brister på förhandling sedan den nya myndigheten bildats.

När omorganisationen planerades under år 2014 genomfördes förhandlingar mellan den så kallade genomförandekommittén och de fackliga organisationerna. Men enligt Polisförbundet var det då frågan om preliminära diskussioner för att kunna föra över alla anställda till den nya arbetsgivaren. De skarpa förhandlingarna enligt medbestämmandelagen, mbl, är den nya arbetsgivaren skyldig att genomföra efter en verksamhetsövergång, och det gjordes aldrig, hävdar facket i stämningarna till AD.

Polisförbundet begär att Arbetsdomstolen behandlar båda stämningarna i ett gemensamt mål.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.