Polisutredning kritiseras av ST

”HJÄLPPOLISER”2003-12-05

ST-polisväsende är kritiskt till att överlåta uppgifter från polisen till kommunerna och låta ordningsvakter hjälpa polisen i glesbygd.

Förslaget läggs fram i en utredning av Ann-Marie Begler, nyligen utnämnd till näst högsta chef inom polisväsendet.

Enligt Ann-Marie Begler har polisen i dag flera arbetsområden som inte är strikt polisiära och som stjäl värdefull tid från kärnverksamheten. Flera av dem bör föras över till andra myndigheter eller privata företag, anser hon.

Exempelvis borde kommunerna kunna ta över vissa tillståndsfrågor, såsom tillstånd att använda offentlig plats och att genomföra sprängningar.

Arbetet med delgivningar skulle kunna utföras av kronofogdemyndigheterna och parkeringsvakter användas mer för trafikövervakning.

Överklaganden om parkeringsavgifter och anmälningar om borttappade saker bör polisen inte alls ägna sig åt, anser Ann-Marie Begler, och hanteringen av hittegods bör på försök läggas ut på entreprenad.

Passärenden ska dock ligga kvar hos polisen, föreslår hon. I annat fall skulle många poliskontor i glesbygden tvingas stänga.

Sammantaget bedömer utredningen att cirka 500 anställda, framför allt civilanställda, kan frigöras för andra arbetsuppgifter.

Anna-Greta Johansson, ordförande i ST-Polisväsende, är kritisk och anser att Begler inte haft medborgarperspektivet för ögonen. Till exempel kan småkommuner tvingas köpa in tjänster från andra kommuner när det gäller tillståndsfrågor, och för medborgaren blir det både krångligt och odemokratiskt.

– Men det är bra att pass- och vapenärenden blir kvar hos polisen, säger hon. Det är viktigt från rättssäkerhetssynpunkt.

Förslaget om ordningsvakter som ”reservpoliser” i glesbygd applåderas inte heller av facket.

– Det verkar tungrott, säger Anna-Greta Johansson. Om man ändå ska kalla in hjälpen vid varje enskilt tillfälle kan man lika gärna utbilda civilanställda inom polisen till det. Det är också en demokratifråga – i det offentliga polisväsendet har allmänheten rätt till insyn, vilket man inte har i privata vaktbolag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA