Positiva arbetsförmedlare får fler i jobb

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-03-05

Arbetsförmedlare som är positiva till jobbsökande åtgärder är bäst på att få arbetssökande att hitta ett jobb. Det visar en granskning från Riksrevisionen, som bygger på uppgifter om 200 000 arbetssökande.

Riksrevisionen har granskat om det finns skillnader mellan olika arbetsförmedlares arbetssätt, och hur förmedlingsarbetet kan effektiviseras. Granskningen visar att de arbetsförmedlare som är positivt inställda till åtgärder inriktade mot jobbsökande skickar fler förslag på jobb att söka och får fler sökande i jobb. Enligt rapporten skulle cirka fyra procent fler arbetslösa få ett jobb inom två år om alla handläggare vore lika inriktade på sökaktiviteter som den fjärdedel som är det mest.

”Räkneexemplet ger inte hela bilden eftersom det till exempel inte tar hänsyn till eventuella undanträngningseffekter. Men det visar ändå att en ökad användning av arbetssätt som är tydligt inriktade mot sökaktiviteter har potential att bidra till att de arbetsmarknadspolitiska målen nås i högre utsträckning”, framhåller riksrevisor Stefan Lundgren i ett pressmeddelande.

Granskningen visar också att det finns stora skillnader i hur ofta förmedlare beviljar utbildningsinsatser och insatser från externa aktörer. Men enligt Riksrevisionen får inte de förmedlare som oftare beviljar insatser från externa aktörer fler sökande i jobb.

”Genom en mer träffsäker tilldelning av kostsamma insatser kan resurserna i högre utsträckning läggas där de gör störst nytta. Det skulle öka effektiviteten i myndighetens arbete”, skriver projektledaren Anton Ringström i pressmeddelandet.

När Arbetsförmedlingens förändringsarbete genomförts bör myndigheten inrikta sig på ett mer sökaktivitetsinriktat arbetssätt, anser Riksrevisionen. Arbetsförmedlingen bör också säkerställa en mer enhetlig och träffsäker tilldelning av kostsamma insatser. Förändringarna kan till exempel åstadkommas genom bättre uppföljning, internutbildningar och erfarenhetsutbyte.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA